
Jeugdzorgwerker Ambulant
Soms hebben jongeren en gezinnen extra ondersteuning nodig om weer grip te krijgen op hun situatie. Pactum biedt hulp op maat, in de vertrouwde omgeving van het gezin. Lees verder om te ontdekken hoe je als ambulant jeugdzorgwerker hierbij kunt helpen.
Werken als Jeugdzorgwerker Ambulant
Wil jij graag eerst in gesprek over de mogelijkheden? Klik dan op de knop hieronder om een kennismaking in te plannen.
Werken als ambulant jeugdzorgwerker
Als ambulant jeugdzorgwerker bij Pactum bied je specialistische begeleiding aan jongeren en gezinnen in hun eigen leefomgeving. Onze hulp is gericht op het versterken van de eigen kracht, zodat gezinnen zelfstandig verder kunnen. We ondersteunen bij uiteenlopende vragen op het gebied van opvoeding, sociale relaties, school, werk en vrije tijd. Door samen te werken met het netwerk van de jongere en te focussen op kansen en mogelijkheden, streven we naar een stabiele en veilige omgeving waarin jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen. Met een betrokken en oplossingsgerichte aanpak bieden we maatwerk en begeleiding die aansluit bij de specifieke behoeften van ieder gezin.
Onze zorgvormen
Ambulant IAG
Bij Pactum ondersteunen we jongeren en gezinnen via Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG). Je werkt met jongeren die thuis wonen én in residentiële groepen, wat het werk afwisselend maakt. We hanteren de methode Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet (VGGV), waarbij nabijheid, interesse en de-escalatie centraal staan. Als hulpverlener help je gezinnen en jongeren grip te krijgen op hun toekomst. Je biedt begeleiding, signaleert knelpunten en zorgt voor veilige oplossingen. Samen werken we aan een stabiele omgeving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen.
Pleegzorg
Bij Pactum ondersteunen we pleegkinderen, pleegouders en biologische ouders om pleegzorgtrajecten zo goed mogelijk te laten verlopen. Ons doel is om een stabiele en veilige omgeving te creëren, met oog voor de behoeften van het kind. Waar mogelijk werken we aan terugkeer naar het eigen gezin. We bieden op maat gemaakte begeleiding en crisisinterventie, zowel bij reguliere pleegzorg als bij pleegzorg voor kinderen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Ons team van betrokken professionals zet zich in met enthousiasme, flexibiliteit en een positieve benadering. Samen zorgen we ervoor dat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen.
PEL
Project Ervarend Leren (PEL) is een methode binnen de jeugdzorg waarbij jongeren leren door praktijkgerichte activiteiten zoals sport, outdoortraining en creatieve workshops. De focus ligt op ervaren en doen, wat helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. PEL richt zich op jongeren met gedragsproblemen of een moeilijke thuissituatie en wordt vaak in het buitenland toegepast. Na PEL verblijft een jongere in een zorggezin, waar een veilige, stabiele omgeving wordt geboden om verdere groei te stimuleren. Het doel is terugkeer naar huis of een zelfstandige toekomst.
Zorggezinnen
Een zorggezin biedt tijdelijk opvang aan een jongere die een behandeltraject volgt en (tijdelijk) niet thuis kan wonen. Dit kan komen door opvoedingsproblemen, een onveilige thuissituatie of andere complexe omstandigheden. Het kan zowel gaan om geplande als crisisplaatsingen. Zorggezinnen bieden een veilige en stabiele omgeving met structuur en ondersteuning. Een ambulant begeleider werkt intensief en wekelijks samen met de jongere en het zorggezin om de ontwikkeling te bevorderen. Afhankelijk van de situatie is de opvang kort- of langdurig. Het doel is om de jongere te helpen groeien en, indien mogelijk, terug te laten keren naar huis of een andere passende oplossing te vinden.
Back on Track
Back on Track ondersteunt jongeren en gezinnen die vastlopen door conflicten, schooluitval of gedragsproblemen. Het programma voorkomt of verkort uithuisplaatsingen en crisissituaties en helpt jongeren en ouders grip te krijgen op hun leven. Ouders kunnen deelnemen aan trainingen zoals ‘Nieuwe Autoriteit’ of Ouder-Kind weekenden. Ons team, bestaande uit groepsleiders, ambulante en weekendbegeleiders, werkt intensief samen. We begeleiden gezinnen van de eerste contactopbouw tot ervaringsgerichte weekenden en langdurige ondersteuning thuis. Weekendbegeleiders bieden extra begeleiding tijdens meerdaagse sessies, ondersteund door multidisciplinaire collega’s en ketenpartners.
PMTO
Parent Management Training Oregon (PMTO) helpt ouders om op een positieve en effectieve manier om te gaan met gedragsproblemen bij hun kind. De focus ligt op het versterken van de band tussen ouder en kind, het stellen van duidelijke grenzen en het omgaan met lastig gedrag. Ouders krijgen praktische tips en oefeningen om hun opvoedvaardigheden te verbeteren, zodat er meer rust en structuur in het gezin komt. PMTO is speciaal voor gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en helpt om een fijne en stabiele thuissituatie te creëren.
Werken vanuit kernwaarden
Bij Pactum staat de jongere centraal. Het draait hier om zorg met aandacht, vertrouwen en maatwerk. We werken kleinschalig en begeleiden jongeren vanuit een veilige en stabiele omgeving naar zelfstandigheid. We kijken verder dan gedrag en zien de jongere achter het gedrag – we prikken door beelden heen en sluiten aan bij wat écht nodig is. Dit vraagt om een systemische aanpak waarin we samenwerken met het thuisfront, het netwerk en experts op het gebied van diagnostiek en behandeling.
Als professional sta je naast de jongere. Je luistert, voert het gesprek en biedt structuur en perspectief. Je pakt je rol in de begeleiding en ondersteuning en zorgt ervoor dat opvoeding en heropvoeding hand in hand gaan. Talentontwikkeling speelt een belangrijke rol: we kijken naar ieders vaardigheden en mogelijkheden en sluiten daarop aan.
Bij Pactum geloven we in het bieden van rust, vertrouwen en samen groeien. Wil jij jongeren op een manier ondersteunen die écht aansluit bij hun behoeften? Ontdek jouw mogelijkheden bij Pactum en maak impact!