Overslaan naar content

Het verhaal van Paula

"Hier ligt mijn hart. Ik hou ervan om aan de basis te staan en gezinnen te helpen hun eerste stappen te zetten in een veilige en gezonde dynamiek."

Paula - GZ-Psycholoog

Met een warme glimlach begint Paula haar verhaal: “Ik werk inmiddels bijna vijf jaar bij Pactum, en mijn werk draait om het begeleiden van jonge kinderen en hun gezinnen. Wat mij het meest drijft, is de kans om een positieve impact te maken in de vroegste levensfases van een kind. Het is ontzettend bijzonder om gezinnen te ondersteunen en samen stappen vooruit te zetten.”

Paula startte bij Pactum als orthopedagoog voor de dagbehandelingsgroepen voor jonge kinderen. Hier begeleid ze kinderen van 2-6 jaar die extra ondersteuning nodig hebben, samen met hun ouders en een multidisciplinair team. Haar reis bij Pactum heeft haar door vele facetten van de jeugdzorg geleid. Tijdens haar GZ-opleiding werkte ze in residenties en de JeugdzorgPlus. “Het was soms pittig, vooral omdat ik uit mijn comfortzone moest stappen. Maar het heeft me enorm veel geleerd over de kracht van aanpassingsvermogen en samenwerking,” vertelt ze.

'' Het is prachtig om te zien hoe ouders groeien in hun rol en weer in contact komen met hun kind. Dat geeft zoveel voldoening.''

Na haar opleiding keerde Paula terug naar de Jonge Kind groepen. “Dit werk ligt me ontzettend goed. Na mijn GZ-opleiding ben ik direct doorgegaan met de specialisatie Infant Mental Health (IMH). Deze richt zich op de band tussen ouder en kind vanaf de zwangerschap tot zes jaar. Het helpt me om kwetsbare gezinnen nog beter te ondersteunen. Dat systemische werken, waarin je met het hele gezin samen aan de slag gaat, vind ik enorm waardevol.”

Een werkdag van Paula is nooit hetzelfde. “Ik begeleid collega’s bij diagnostiek, doe zelf onderzoekstrajecten, zit overleggen voor en ben aanwezig op de groepen om samen met de teams oplossingen te bedenken voor kinderen en ouders. Daarnaast geef ik therapie, zoals EMDR, waarbij ik ouders en kinderen help bij het verwerken van traumatische ervaringen. Dat levert soms intensieve, maar ook heel mooie momenten op tussen ouder en kind.”

Paula’s werk draait niet alleen om kinderen en hun ouders, maar ook om de samenwerking met andere disciplines. “Ik werk nauw samen met logopedisten, fysiotherapeuten, jeugdzorgmedewerkers en ambulante hulpverleners. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat we alle facetten van een situatie kunnen belichten en de best mogelijke ondersteuning bieden. De korte lijntjes tussen ons maken het mogelijk om snel te schakelen en maatwerk te leveren.”

''Ik vind het mooi om samen met de ouders kleine stappen te zetten en hen te helpen meer ruimte creëren voor zichzelf en hun kinderen.''

De uitdagingen in haar werk geven haar energie. “Veel van onze gezinnen hebben een complexe achtergrond. Soms moeten we accepteren dat kleine stapjes vooruitgang zijn. Het is belangrijk om met ouders een vertrouwensband op te bouwen en hen vanuit erkenning en validering mee te nemen in het proces. Het is intens, maar het is ook ontzettend lonend.''

Naast haar praktische werk draagt Paula bij aan het ontwikkelen van beleid binnen Pactum. “Ik heb een visie geschreven voor de IMH-aanpak binnen onze dagbehandelingsgroepen. Het is fantastisch om niet alleen op de werkvloer, maar ook op beleidsniveau een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van de zorg.”

Paula waardeert de veelzijdigheid van haar werk. “Bij Pactum krijg ik de ruimte om mijn expertise breed in te zetten. De combinatie van directe zorg, samenwerking met multidisciplinaire teams en beleid maken mijn werk uniek. Het blijft uitdagend, maar juist dat maakt het zo mooi.”

Met een lach sluit ze af: “Ik ben trots op wat we hier doen. Samen maken we het verschil voor kwetsbare kinderen en hun gezinnen. Voor mij is dit niet zomaar een baan, het is een kans om écht impact te maken op het leven van anderen.”

Verder lezen

Ben jij benieuwd hoe onze collega's het werk bij Pactum ervaren? Lees dan hier al hun verhalen.

  • "Wij proberen écht uit huisplaatsingen te voorkomen ne te werken vanuit nabijheid."

    Esther

    Gedragswetenschapper

  • "Ik vind het belangrijk dat je als Jeugdzorgwerker écht leert kijken naar waar de behoeften liggen van de jongere en dat je hen zoveel mogelijk in hun kracht zet."

    Talitha

    Jeugdzorgwerker Flexpool

  • “Wat mij gelijk opviel was de dynamiek van het werk en de vrijheid om mijn werk in te delen.”

    Vera

    Behandelcoördinator