Overslaan naar content

Het verhaal van Cristel

"Bij Pactum heb ik mij fantastisch kunnen ontwikkelen van Gedragswetenschapper tot GZ-psycholoog."

Cristel werkt al ruim 5 jaar bij Pactum. Ze vertelt graag over hoe een werkdag als GZ-psycholoog bij Pactum eruit kan zien.

Een werkdag op Leerboerderij 'de Grote Brander'.

Je rijdt het erf op van Leerboerderij ‘de Grote Brander’ en je hebt meteen het gevoel dat je in de rust terecht komt. De paarden, kippen, katten, varkens hoor je op de achtergrond, terwijl je de gezamenlijke ruimte inloopt. Hier druppelen de jeugdzorgwerkers, therapeuten en jongeren langzaam binnen. Onder het genot van een kop koffie wordt de dag rustig opgestart. Dan gaan de jongeren en de medewerkers uit elkaar om het dagprogramma op te starten. Natuurlijk heb je daar als GZ-psycholoog een mooie rol in. Je neemt een jongere apart in de therapieruimte om Cognitieve Gedragstherapie (CGT) aan te bieden. Samen met de CGW’er (cognitief gedragstherapeutisch werker) en de jongere formuleer je een gedragsexperiment, die de CGW’er op het terrein of elders kan uitvoeren samen met de jongere. De volgende jongere stapt de therapieruimte binnen en je start met een diagnostiektraject.

Natuurlijk is het dan wel tijd voor een pauze, waar je samen met de jongeren en collega’s geniet van een kopje thee met wat lekkers. Het is een gemoedelijke sfeer en het lekkers kan zomaar iets zijn wat een jongere zelf heeft gebakken. Ondertussen word je even aan de kraag getrokken door een jeugdzorgwerker die beroep wil doen op jouw kennis. Je gaat samen sparren over een (behandel)traject en er wordt gevraagd om even goed mee te denken.

Je leest even je mail, doet wat rapportages, hebt een aantal belafspraken en woont een MDO (multi disciplinair overleg) bij. Dan is het alweer tijd om samen met de jongeren te gaan lunchen. Je hoeft je boterhammetje niet mee te nemen, want de tafel wordt uitgebreid gedekt. Tijdens de lunch kom je op een relaxte manier in contact met de jongeren en heb je de mogelijkheid om de dynamiek van de groep te observeren.

In de middag overleg je met de therapeuten, om de therapieën die worden aangeboden goed op elkaar aan te laten sluiten. Alles in overleg om een zo’n effectief mogelijk traject weg te zetten.

Iedere dag met plezier naar mijn werk

Dit is hoe een dag op de boerderij eruit kan zien. Maar natuurlijk is geen dag hetzelfde. Als GZ-psycholoog doe je de intakes, zet je de lijnen uit en heb je individueel contact met de jongeren. Een allround takenpakket waar je samen met het team oprecht iets kan betekenen voor de jongeren. En natuurlijk kan het er af en toe heftig aan toe gaan, het is een groep met een diverse en complexe doelgroep. Dan heb je een team staan, met wie je samen gaat onderzoeken wat wenselijk is voor zowel de langere als de kortere termijn.

Verder lezen

Ben jij benieuwd hoe onze collega's het werk bij Pactum ervaren? Lees dan hier al hun verhalen.

  • “Mijn stijl van hulpverlenen? Ik vind het belangrijk dat jongeren zich welkom voelen op de groep, dat ze gezien worden.”

    Nicole

    Jeugdzorgwerker

  • “Omdat er binnen Pactum en VIGO zoveel mogelijkheden zijn - binnen de jeugdzorg, ggz en forensisch - kun je je altijd wel ontwikkelen in een richting die bij je past.”

    John

    Jeugdzorgwerker

  • "We werken niet meer vanuit controle en begrenzing. Wat centraal staat is het aangaan van de verbinding met de jongere. En dat doen we met relatiegebaren."

    Teske & Jamie

    Jeugdzorgwerker